Tejes krumplileves sós kőttessel
Hozzávalók: 1 liter tej, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 25 dkg vaj (margarin), 1,5 kg liszt, 4 evőkanál sertészsír, 1 tojás. Leves: 2 nagy sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 50 dkg krumpli, 2 fakanál sertészsír, só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 liter tej, 1 csokor petrezselyemzöld.
A kőttes elkészítésével kezdünk. A meglangyosított tejbe beleszórjuk a cukrot és a sót. Rámorzsoljuk az élesztőt, és kicsit állni hagyjuk. Hozzáöntjük a felolvasztott vajat, és kisebb adagokban eldolgozzuk benne a lisztet. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Idő közben a zsírt is beletesszük. Letakarva kelesztjük fél órát, utána még egyszer átdagasztjuk. Konyharuha alatt kelesztjük, míg duplájára szaporodik.
Közben elkészíthetjük a levest. A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet felkarikázzuk, ezeket zsíron megpároljuk. A krumplit felkockázzuk, rászedjük a zöldségekre, összeforgatjuk, majd megszórjuk őrölt paprikával és felöntjük tejjel. Sózzuk, és puhára főzzük.
A petrezselyemzöldet apróra vágva a tetejére szórjuk, és a levesünk el is készült.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, csíkokra, majd kockákra vágjuk. Gombócokat formázunk belőle, ezeket szorosan egymás mellé, kizsírozott tepsibe tesszük.
Felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük. Nem csak a krumplileveshez, de zsíros, szaftos húsételekhez köretnek is kiváló.