Kapusznyika
Hozzávalók: (2 nagy adag tésztához) 2 kg liszt, 1,5 liter tej, 10 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 4 tojás sárgája, 8 evőkanál tejföl, 8 evőkanál étolaj, só.
A töltelékhez: 2 nagy fej káposzta, só, őrölt feketebors, 1 evőkanál cukor, zsír.
A tejet meglangyosítjuk. Egy tálkába két decinyit borítunk belőle, rászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kicsit hagyjuk kelni.
A lisztet nagy dagasztótálba borítjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, két teáskanál sót, a tejfölt és az étolajat. A felfutott élesztővel, és a többi langyos tejjel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Akkor lesz jó, ha már hólyagos, szépen elválik a tál oldalától.
Egy nagyobb, nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órát kelesztjük.
Közben a káposztákat lereszeljük, átsózzuk, negyed óra múlva kinyomjuk a levét, majd a teljes mennyiség felét zsiradékon, kevés cukor, só, és ízlés szerint őrölt bors hozzáadásával megpároljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd elkeverjük benne a nyers káposztát is.
A tepsiket zsírral kikenjük.
A megkelt tésztából lisztezett deszkán öt cipót alakítunk, ezeket egyenként átgyúrjuk, kisodorjuk, hat-nyolc kockára elvágjuk. Közepükbe gazdagon pakolunk a káposztából, felhajtjuk, majd lenyomkodjuk a buktáink szélét, így pakoljuk a tepsibe. Ott is letakarjuk nedves konyharuhával, és újabb tíz percig kelesztjük, mielőtt betesszük az előmelegített kemencébe, vagy sütőbe.
Húsz perc alatt elkészül. Amikor kivesszük, a kapusznyikák tetejét átkenjük étolajjal. Letakarva hagyjuk kicsit hűlni, átgyengülni, utána fogyasztható.