Borsós káposzta

Borsós káposzta

Hozzávalók: 1 füstölt csülök, egy kg sertés lapocka, fél kg szeletelt oldalas, fél liter beáztatott bab, 1 kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, só, őrölt fűszerpaprika, 2 evőkanál sertészsír, 1 púpos evőkanál liszt.

Kockákra vágjuk a füstölt csülköt, és a csonttal együtt egy nagy leveses fazékba, hideg vízbe tesszük, majd elkezdjük főzni. Közben a lapockát, és az oldalast is kisebb darabokra vágjuk.

A vöröshagymát felkockázzuk, és egy másik edényben, evőkanálnyi zsírban üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a szintén kis darabokra szeletelt zöldpaprikát, és a lapockát. Őrölt fűszerpaprikával megszórjuk, beletesszük az oldalast, felöntjük félliternyi vízzel, és fedő alatt puhára főzzük.

A leveses fazékban puhuló csülökhöz adjuk a beáztatott babot, és amikor már mindkettő puhára főtt, összeöntjük a rotyogó pörkölttel. Beletesszük a savanyú káposztát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és ha szükséges, sóval ízesítjük.

A megmaradt zsírban lepirítjuk a lisztet, fűszerpaprikával megszórjuk, vízzel felengedjük, és berántjuk a borsós káposztánkat. Ekkor már csak egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk.