Bakonyi sertésbatyu vajas tésztában
Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 60 dkg szűzpecsenye, 1 kg krumpli, 10 dkg margarin, fél dl tej, 1 tojás, 15 dkg csiperke és vargánya vegyesen, 1 paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1 kis fej vöröshagyma, kis csokor snidling, 15 dkg sajt, étolaj, só, 1 teáskanál őrölt bors.
Először megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük a burgonyát. A vöröshagymát felaprítjuk, serpenyőben, kevés étolajon mokkáskanálnyi sóval üvegesre pároljuk.
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, csíkokra vágjuk, a hagymán lepirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát, snidlinget és gombát. Őrölt borssal, sóval ízesítjük, majd az egészet összesütjük.
A megfőtt krumplit a vajjal együtt összetörjük, kevés tejjel habosra keverjük.
Egy vajas tésztát vékonyra kisodrunk, közepébe burgonyapüréből fészket készítünk, ebbe ragut halmozunk. A tészta alsó és felső szegélyét hosszában, a szélétől két centiméterre bevágjuk (de nem végig), ezeket ráhajtjuk a ragura úgy, hogy a tartalma kikukucskáljon a batyuból. A tészta két szélét aláfordítjuk, a ragu tetejére reszelt sajtot szórunk, úgy helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A következő három batyut ugyanígy elkészítjük.
A tészták tetejét felvert tojással átkenjük, és az ételt 180 fokra előmelegített sütőben, húsz perc alatt megsütjük.