Nagyhegyes – a 70 éves szépség

Nagyhegyes Hajdú-Bihar megyében, a Hortobágy keleti szélén, Debrecen és Hajdúszoboszló közelében található, 2022-ben 70 éves születésnapját ünneplő község. Tiszta, rendezett utcái mellett nagy területen árnyat adó parkok köszöntik az ideérkezőt.

Különleges természeti látnivalója, népszerű kirándulóhelye, a Kráter-tó egy gázkitörés helyén keletkezett. Átmérője mintegy 150 méter, környezetét erdő veszi körül.

A „Nyílik a rózsa” Népdalkör 1978-ban alakult, majd 2007-ben bővült ki a Citerazenekarral. Helyi népdalaikkal bennünket is megörvendeztettek.

Megcsodálhattuk a Dézsiné Székelyhidi Zsuzsanna népi iparművész vezette kézimunka szakkör szebbnél-szebb csipkéit, hímzéseit és gyönyörűen díszített népviseleteit.

Nagyhegyes megalakulásának 50. évfordulójára, 2002-ben adták át a Tájházat, melynek berendezése az 1950-es éveket idézi.

Nagyhegyesen 2012-ben alakult meg a Hagyományőrző Csoport. Tagjai a Tájházban rendszeresen találkoznak, gyakran sütnek, főznek, ezúttal is itt készítették el a község jellegzetes ételeit.

·         Mazsolaleves

·         Tojásos nudli

·         Májpüréleves

·         Hortobágyi pásztorhús

·         Parasztpite almával

A műsor az ősz folyamán, a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt.