„A finoman elbűvölő település”

Mezőberény, a „finoman elbűvölő település” Békés megyében található. Története során többször bizonyította, hogy itt bármilyen viharos erővel söpört a történelem szele, az emberek újra és újra otthonra találtak benne. Magyarok, szlovákok, németek éltek és élnek ma is itt békességben, mindannyian büszkén őrzik őseik hagyományait.

2020-ban, hosszú kihagyás után elsőként forgattunk új epizódot Mezőberényben, ahol saját magunk is megtapasztalhattuk, mennyire közvetlen, barátságos, vendégszerető emberek lakják ezt a kisvárost. Öröm volt együtt dolgozni mindannyiukkal, éreztük a gondos felkészülést, de azt is, hogy mindez nem a kamerának szól: itt valóban ilyenek az emberek.

Forgatásunk során ellátogattunk a németek evangélikus templomába, megtekintettük az Orlai Petrics Soma Muzeális Gyűjteményt, a Szlovák Közösségi Ház nemzetiségi szobáját, a Körös-parti Vízügyi Múzeumot, felléptek a „Leg a Láb” Művészeti Iskola néptáncosai, és a Szlovák Népdalkör.

A Nyeregben Alapítvány Lovas Tanyáján pedig a nemzetiségek hagyományos ételeit készítették a sütés-főzés helyi mesterei.

·         Berényi becsinált leves

·         Cigánka

·         Édeskáposzta galambhússal – Sziszkraut

·         Császármorzsa – Rumidum

·         Sült hurka, kolbász gurított krumplival

·         Vízen kullogó

Reméljük, szeptemberben már lesz Töltött káposzta fesztivál, ne hagyják ki, érdemes megismerkedni a helyiekkel és ízletes ételeikkel. Köszönjük, Mezőberény!

A műsor várhatóan augusztusban, a Duna Televízióban lesz látható.