Május 18-án indul „Takarékos konyha” című összeállításunk a Duna Televízióban. A műsorbeosztást az „Aktuális” menüben lehet megtalálni.
A falusi háziasszonyok minden időben híresek voltak arról, hogy kevés alapanyagból tudtak kiadós ételeket tenni az asztalra. Ma egy olyan ételt ajánlok figyelmetekbe, amelyet 2010-ben Dunaegyházán készítettek az Ízőrzők műsorába. A gombóc tésztájába készített krumpli főzőlevéből leves készült, amelynek tartalmát, kiadósságát a gombóc adja. A tésztából ezután paprikás, vagy édes változatban fogyasztható a nudli, de el lehet készíteni fánknak is fahéjas porcukorral megszórva.
Gombóc leves
Hozzávalók: (3 adag tésztához) 3 kg krumpli, só, 6 marék liszt. A leveshez: 2 vöröshagyma, 2 fakanál sertészsír, 1-1 csokor petrezselyem-és zeller zöldje, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 kávéskanál őrölt paprika, só. A rántáshoz: 2 fakanál sertészsír, 5 fakanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, só.
Annyi tésztát készítünk, hogy a levesbe való gombóc, a nudli és a krumpli fánk is elkészülhet belőle. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és kihűtjük.
Közben a hagymát kockákra vágjuk, és zsírban megsütjük. A tűzről félrehúzva keverünk bele őrölt paprikát.
A burgonya főzőlevébe apróra vágott petrezselyem zöldet, csokornyi zellert, negyedekbe vágott paradicsomot, és felszeletelt zöldpaprikát teszünk. Hozzáöntjük a paprikás sült hagymát, ízlés szerint sózzuk, és addig főzzük, amíg a gombóc elkészül.
Először zsírból és lisztből világos rántást készítünk, kicsit hűtjük, és belekeverjük az őrölt paprikát.
A meghűlt krumplit megsózzuk, és liszttel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán háromfelé választjuk. Az egyiket kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Átkenjük paprikás rántással, megszórjuk sóval, feltekerjük, és tenyérrel gombócnyi darabokat szakítunk belőle. Összedolgozzuk a végeit, nehogy kifolyjon a töltelék, és a forró levesben kifőzzük.
Hozzávalók: egy adag tészta (a gombóc leves tésztájából), liszt. Fakanálnyi sertészsír, 2 kanál liszt, ízlés szerint cukor, vagy só és őrölt fűszerpaprika.
A félretett krumplis tésztát kevés liszttel átgyúrjuk, mert a nudlihoz keményebb tészta szükséges, mint a gombóchoz. Gyúródeszkán elnyújtjuk, először hosszú rudakat, majd kisebb darabokat vágunk belőle. Ezeket az apró nudlikat egyenként megsodorjuk.
Forró vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük.
Rántást készítünk. A zsírban a lisztet megpirítjuk. Ezt ízlés szerint édesen, vagy sósan ízesíthetjük. Meg is felezhetjük. Az egyiket a kifőtt nudlihoz keverjük, és kristálycukorral megszórva tálaljuk. A másikat csipetnyi sóval és paprikával elkeverve tesszük a nudlira, és úgy kínáljuk.
Hozzávalók: egy adag tészta (a gombóc leves tésztájából), liszt, a sütéshez étolaj, porcukor, őrölt fahéj.
A gombóc levesnél elkészített krumplis tészta harmadik cipóját használjuk fel a fánk elkészítéséhez.
Ezt lisztezett deszkán átgyúrjuk, de ne lisztezzük túl, mert akkor megég a tészta a zsiradékban. Ujjnyi vastagra kisodorjuk, és téglalapokra vágjuk.
Serpenyőben olajat hevítünk, és ebben mindkét oldalukon aranyló barnára sütjük a fánkokat.
A zsírból kiszedve lecsepegtetjük, majd ízlés szerint megszórjuk cukorral, vagy fahéjas cukorral.