Pásztor tarhonya

Május 18-án indul „Takarékos konyha” című összeállításunk a Duna Televízióban. A műsorbeosztást az „Aktuális” menüben lehet megtalálni.

Mai ételajánlatomat garantáltan egyszerű megfőzni, hiszen csupa olyan hozzávalóból áll, amit hajdan a pásztorok is el tudtak magukkal vinni. Semmi könnyen romlandó alapanyagot nem tartalmaz, akár kirándulásokon, vagy bográcsban, a kertben is el lehet készíteni.

Szászváron készítették, 2017-ben.

 

Pásztor tarhonya

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, fél evőkanál sertészsír, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 30 dkg burgonya, 40 dkg házi tarhonya, 2 csapott evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1,5 liter víz.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A szalonnát és a kolbászt is felaprítjuk.

A zsírt felolvasztjuk, lesütjük benne a hagymát és a szalonnát.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk.

A megpárolódott hagymára fél deci vizet öntünk, rászórjuk az őrölt paprikát, majd további fél liter vízzel együtt hozzáadjuk a burgonyát.

Amikor felforrt, belekerülhet a kolbász, a tarhonya, és apránként annyi víz, amennyit a tarhonya felvesz.

Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt addig főzzük, amíg minden puhára fő.