Balatonendréd, a csipkefalu

Balatonendréd a Balatontól hét kilométerre, délre található, szelíd somogyi dombok ölelésében fekvő település.

Legnagyobb kincse a nemzeti értéktárban is szereplő csipke, amelynek fénykora a két világháború idején volt a faluban. Egyedülálló, ahogy az utódok tovább éltetik ezt a hagyományt. A település, és az iskola vezetőinek köszönhetően az 1990-es évek közepétől az általános iskolai tanterv része lett az endrédi csipke készítése. Azóta minden kislány megtanulja ezt a míves kézimunkát. Műsorunkban az idősebbek, és a diákok legszebb munkáit is bemutatjuk.

Huszár László fafaragó pásztorfaragásai, történelmi témájú és Jézus életét ábrázoló alkotásai sok helyen nagy sikerrel szerepeltek már, mi sem hagyhattuk ki a látnivalók közül.

Az endrédi énekkar a település lelke, akikkel minden helyi rendezvényen találkozhat a látogató. Bennünket is megörvendeztettek néhány vidám népdallal.

Balatonendréden, a Kemencés Udvar egy látványos, élő bemutató, ahol egy helyen csodálhatjuk meg a népi építési hagyományok szerint készült remekműveket. Itt, a szebbnél-szebb kemencék előtt készültek az endrédiek ízletes ételei is:

·         Galambleves daragaluskával

·         Ízes nyári káposzta

·         Szilvalekváros kifli

·         Endrédi nyúlragu petrezselymes nudlival

·         Kapros túrós gánica

·         Grillázs torta habcsókkal

A műsor az ősz folyamán, a Duna Televízióban lesz látható, az adás pontos időpontjáról később adunk hírt.