A természet konyhájában

Abasáron, a Szent István örökségét továbbvivő Aba Sámuel udvarháza állt, a monda szerint itt is temették el királyunkat. Hazánkban páratlan kincsként megmaradtak a palota maradványai, amelyet a falu központjában ma is meg lehet tekinteni. Alatta húzódik az Aba Sámuel Emlékpince, amely egyben Aba Sámuel feltételezett sírhelye is. Az abasári, sziklába vájt pincesorokon elsősorban a helyi szőlőkre jellemző, kiváló minőségű fehérborokból kóstolhatunk.

A Kapásház a község tájháza, ahol a népművészet, a szőlőművelés, valamint a monostor tárgyi emlékeit őrzik.

Abasáron számos jelentős egyházi érték is található. A központi, római katolikus templom mellett a közeli Sár-hegyen a Szent Anna kápolna, a község kapujában pedig a Szent János kápolna található.

A természet geológiai csodával is megáldotta Abasárt, a zárt, vadasparkban található Kőtengerhez érdemes bejelentkezni egy szervezett túrára.

Műsorunkban abasári üveges tánccal mutatkozik be az Árvalányhaj Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

Abasár megér egy kóstolót. Falusi vendéglátóknál, helyi termelőknél friss, természetes ízeket kóstolhatunk sajtokból, lekvárokból, szörpökből, és egyéb házi készítésű finomságból. A település hagyományos ízeiből a következőket válogattuk az Ízőrzők nézőinek asztalára:

·         Aranyló húsleves tyúkból és sertésből csigatésztával

·         Házi kenyér és sajtok

·         Sertéspörkölt gancával

·         Tökmacok fokhagymás tejföllel

·         Szarvassült egresszósszal

·         Ribizlis piskóta

A műsor várhatóan szeptember elején látható majd, a Duna Televízióban.