Böjti szelek fújdogálnak. Ez az idei esztendőre biztosan igaz, bár már év eleje óta újabb és újabb pusztító szélviharokat kellett átélnünk.
Hamvazószerda elmúltával nem árt kissé visszafognunk magunkat, főleg, aki a farsang nagy disznólkodásaiba teljes erőbedobással vetette magát.
Jól kitalálták ezt a régiek, hogy a tartalmas, téli ételek után kell egy kis visszafogás, mai divatos szóval méregtelenítés. Pár hét és itt lesz a szezonja a medvehagymának is, ami az első tisztító növényünk.
Eljött az ideje a finom leveseknek, tésztáknak, főzelékeknek, mártásoknak, zöldséges ételeknek. Mindezekből bőséges a kínálat az Ízőrzők recepttárában is.
Régen ez nálunk nem jelentett gondot, mert drága Nagyanyám falusi, takarékos konyhát vezetett. Hétfőn általában a vasárnapi húsmaradék mellé főzelék készült. Leves minden nap került az asztalra, volt, amikor pogácsával, palacsintával, sós, vagy édes kifőtt tésztával. Szombaton mindig kelt tészta, vagy rétes, vasárnap azonban húsleves és valamilyen húsos étel következett, éppen minek volt a szezonja.
Ma már nagyot változott a családok étkezése, kevés helyen él együtt több generáció, amivel a Nagyik mindennapi főztje is kikopott a divatból. Nagy kár, mert az bizony kincs volt gyerekeknek és szülőknek egyaránt.
Azért a vágyakozás a régi ételek után ma is él. Sokan fordulnak vissza a hagyományos ízekhez, alapanyagokhoz, miközben természetesen sok újdonságot is kipróbálnak, vagy a kettőt ötvözve a saját ízlésüknek megfelelő ételeket alkotnak.
Most a sok közül egy Gyenesdiáson készült tartalmas ragulevest ajánlok elkészítésre:
Gombás-zöldséges raguleves
Hozzávalók: 30 dkg erdei gomba (vargánya és rókagomba), 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, fél karalábé, 2 zellerlevél, 2 lestyán levél, 2 csokornyi petrezselyem, 1 paprika, 1 paradicsom, 5 dkg vaj. Kávéskanálnyi kakukkfű, őrölt bors, és őrölt kömény. Két teáskanál fűszerpaprika és fűszergomba, 1 csapott evőkanál só, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet.
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát karikákra, a karalábét kockákra vágjuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, és átforgatjuk benne a sárgarépát. Párolás közben kisebb darabokra vágjuk a gombát, és a lábosba borítjuk. Tízpercnyi párolás után a karalábét is hozzáadjuk. Egy csokor petrezselymet apróra szelünk.
A zöldséges ragut megszórjuk paprikával, és felöntjük egy liter vízzel. Beletesszük az egészben hagyott zöldségeket: petrezselymet és zellert, paprikát, paradicsomot, valamint a csokorba kötött zöld leveleket. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és kakukkfűvel. Felforraljuk, majd az őrölt gombát is rászórjuk. Húszpercnyi főzés után rászórjuk a vágott petrezselymet, majd behabarjuk a tejföl és liszt keverékével. Összeforraljuk, és ecettel ízesítjük.