Minden megváltozott

Mindannyiunk életébe gyökeres változásokat hozott a koronavírus megjelenése. Átalakult körülöttünk minden, így kénytelenek vagyunk magunk is változni.

Az eddigieknél is nagyobb figyelemmel kell lennünk idős családtagjaink felé, hiszen ők azok, akik a legkisebb eséllyel indulnak a vírussal folytatott harcba. Fontos, hogy ne is legyen erre szükségük, lehetőség szerint ne is találkozzanak vele.

Mi a szűkebb családunkban hárman élünk közel 85 éves Édesanyámmal. Először az autóbuszos közlekedésről és a kisebb bevásárló útjairól kellett lemondania, most pedig elérkezettnek láttuk az időt, hogy a napi kis (ház közeli) séták kivételével minden más külvilággal kapcsolatos találkozásáról lebeszéljük. Reméljük, ez elegendő lesz, de látjuk, hogy minden nap új hírek érkeznek, amelyek új helyzetet, más intézkedéseket igényelnek.

Mi magunk is igyekszünk minél kevesebbre csökkenteni mozgásunkat. A gyógyszerek kiváltása, a legfontosabb élelmiszerek beszerzése – röviden ennyi, ami most a legfontosabb, de ezek is max. heti egy alkalommal.

Egyébként azon vagyunk, hogy hasznossá tegyük magunkat a ház körül. Eljött az ideje az esetleg évek óta halogatott munkák elvégzésének. Van belőlük elég, remélem, nem tart ez a járvány addig, hogy mindennel végezni tudjunk.

A közösségi oldalakon sok lista kering arról, hogy mire van szükség a háztartásban, a hosszan eltartható dolgok most reneszánszukat élik. Ezek közé tartozik a csicseriborsó, amely a kimerült szervezetre jótékony hatással van, segíti az emésztést, mérsékli a vércukorszint ingadozását, nagy mennyiségben tartalmaz karotint, B1-, B6- és E vitamint, valamint vasat, magnéziumot és cinket.

Az étkezésben levesként, főzelékként, salátaként is felhasználható, én általában humuszt készítek belőle. Ez a krém nagyon finom pirítósra kenve, én csak jégsaláta levéllel szoktam fogyasztani, az a kedvencem.

A konzerv változatát hanyagolom, natúr csicseriborsót vásárolok, amit felhasználás előtti este bő vízbe beáztatok. Az ötvendekás csomag felét szoktam egy alkalommal elkészíteni, abból is jó nagy adag lesz.

Áztatás után leöntöm róla a vizet, és szűrőben alaposan lemosom. Átteszem egy lábasba, felöntöm tiszta vízzel, egy babérlevéllel és kevés őrölt borssal (só nélkül) felteszem főzni. Kb. egy óra alatt megpuhul.

Kicsit hűlni hagyom, majd a felét aprítógépbe teszem négy-öt kanál főzőlével. Ízesítem két csapott evőkanál mustárral, egy púpos teáskanálnyi csípős tormával, két gerezd fokhagymával, egy evőkanál citromlével, ízlés szerint sózom, majd adok hozzá négy evőkanál olívaolajat. Fűszereztem már római köménnyel, kurkumával, csípős paprikával is. Mindezt krémesre darálom. Amennyiben még darabos lenne, a főző léből kell adni hozzá. A másik felét ugyanígy készítem, mivel az én gépembe nem fér bele egyszerre ez az adag. Az igazi humuszba szezámmag liszt is kerül, én anélkül jobban kedvelem.

Kisebb edénykékbe teszem, ill. műanyag dobozkákban szoktam fagyasztani.