Húsvét előtt

Bármilyen megpróbáltatásokon, változásokon is kell átmennünk a koronavírus megjelenése óta, de a napok peregnek, és egyre közelebb kerülünk a kereszténység legnagyobb ünnepéhez, Húsvéthoz.

Az Ízőrzők műsoraiból erre az alkalomra is készültünk egy válogatással, amely április 3-án, pénteken, 13:00 órától lesz adásban, a Duna Televízióban.

Most egy olyan műsort ajánlok figyelmetekbe, amelynek első étele egyben teljes ünnepi fogás lehet. Kesztölcön készítették a füstölt húslevest. A betétje különleges, darabokra vágott zsemlegombóc, a benne főtt csülökhöz pedig hideg krumplisalátát tesznek az asztalra, így lesz egy tartalmas levesből némi kiegészítéssel gazdag húsvéti ételsor.

A recept:

Füstölt húsleves – Ujdená polevká

Hozzávalók: 80 dkg füstölt csülök, 1 nagy petrezselyem, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld.

Zsemlegombóc – Velke haluski

Hozzávalók: 3 szikkadt zsemle, 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír.

Krumplisaláta – Krumplové salát

Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 1 kg krumpli, 2 evőkanál ecet, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál őrölt paprika.

A füstölt húst egy éjszakára beáztatjuk. Másnap alaposan átmossuk, ha szükségesnek látjuk, lekaparjuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a csülköt, és elkezdjük főzni. Kb. két órán át hagyjuk puhulni, idő közben a habját többször is leszedjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a letisztult levesbe egészben beletesszük a zeller zölddel együtt. Ettől kezdve még kb. egy óráig lassú tűzön hagyjuk, hogy gyöngyözve minden elkészüljön benne. Megszórjuk őrölt paprikával, beletesszük a petrezselyem leveleket. Megkóstoljuk, hogy kell-e hozzá só. Ízlés szerint adhatunk még hozzá.

Tálaláskor a zöldségeket kiszedjük egy tálba, a csülköt kicsontozzuk, és kisebb darabokban kínáljuk.

Levesbetétként zsemlegombócot készítünk. Először a zsemléket apró kockákra vágjuk, majd a zsíron aranybarnára pirítjuk, és hűlni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, ráütünk egy tojást. A sárgáját megszórjuk sóval. Ez azért fontos, mert ettől az apró trükktől sárgább lesz az ételünk. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű anyagot kapjunk. Ebbe borítjuk a ropogós zsemlekockákat, ezt öt percig állni hagyjuk, hogy kicsit beszívja a nedvességet. Lobogó forró, sós vízbe evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, amelyeket többször átfordítva készre főzünk.

Tálalásnál kisebb darabokra vágva a tányérok aljába bőven teszünk a zsemlegombócból, erre merítjük a füstölt húslevest.

A csülök mellé köretnek krumplisalátát készítünk. Ehhez elsőként a burgonyát héjában megfőzzük. Fontos, hogy ez öregebb krumpli legyen, mert abból lehet finom salátát készíteni. Amikor megpuhult, meghámozzuk, majd karikákra vágva hűlni hagyjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, először félbe, utána vékony szeletekre vágjuk. A zsírt egy serpenyőben megolvasztjuk, megszórjuk sóval, ráöntjük az ecetet, majd az őrölt paprikát is. Azonnal beleborítjuk a vöröshagymát, és addig pároljuk, amíg a hagyma roppanósra fő. Ekkor forgatjuk össze a kihűlt burgonyával, amit a füstölt csülökkel együtt tálalunk.