Táci korok, ízek, emberek

Tác Fejér megyében, Székesfehérvár közelében fekvő település. Legfőbb nevezetessége hazánk legnagyobb, római korból származó szabadtéri múzeuma. Gorsium egy erődítés helyén alapított város volt.

Kameránkkal ellátogattunk a református templomba, amelyet Tác hajdani földművesei alapítottak.

Gelencsér Julianna népi alkotó saját műhelyében csodálhattuk meg gyékényből és csuhéból font gyermekjátékait, használati tárgyait, betlehemeit, amelyek között van, amit már Vatikánban is kiállítottak.

Mezőföldi táncokkal örvendeztetett meg bennünket a helyi Trenka Máté, aki 2019-ben, a „Fölszállott a páva” című műsor egyik legfiatalabb versenyzője volt.

A helyi horgásztó partján Imre Sándor főzött díjnyertes ételeket. Másnap Julika idilli kertjében főztek az asszonyok: Király Beáta csirkemellből készített könnyű, finom ebédet. A görög gyökerekkel rendelkező Gombai-Nagy Vasziliki Szilvia pedig mediterrán ételeket, újdonságokat hozott műsorunkba.

·         Táci tehén tánc

·         Táci gombás csirkemell medvehagymás galuskával

·         Spenótos, túrós töltött pita

·         Zöldséges tepsis krumpli tarjával

·         Vörösboros-áfonyás vaddisznó ragu

·         Ravani – grízes mézes sütemény

A műsor a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt.