Bihari tájak, vizek, ízek

Körösszakál Hajdú-Bihar megye délkeleti részén, a román határ közelében fekvő, már a középkorban is „Zakal” néven jegyzett község. A török kivonulása után református vallásúak telepedtek vissza, akiknek 1891-ben épült temploma a falu központjában áll. A helyi román nemzetiség késő barokk ortodox temploma szintén megtalálható Körösszakálon.

A falu szép természeti környezetben, a Sebes-Körös jobb partján terül el. Emellett a homokbányából kialakított tó is kiváló lehetőség a horgászat kedvelőinek. A Kéktúrázók kedvelik jó minőségű artézi kútját, amely folyamatosan csordogál Körösszakál központjában.

Különleges turisztikai látványosság Pappné Sonka Katalin magángyűjteménye, a Tányérosház. A takaros portán tavasztól ősz végéig szebbnél-szebb virágok nyílnak, igazi különlegesség Kati kaktuszgyűjteménye, a több mint ezer darabból álló tányér- és cserépedény kiállítás. A Tányérosház a helyiek kedvelt találkozóhelye, alkalmanként jó hangulatú főzések zajlanak itt a Nyugdíjas Klub, vagy más civil szervezetek részvételével. Nekünk is ez a szép falusi otthon adott helyet Körösszakál ízeinek bemutatására.

·         Zöldborsóleves hurkatésztával

·         Sült kacsa cukkinis lepcsánkkal

·         Szezámmagos sajtos rúd

·         Kakastaréj édesburgonyával

·         Dobos sütemény

A műsor az ősz folyamán, a Duna Televízióban lesz látható. Az adás pontos időpontjáról később adunk hírt.