Szilvalekváros gombóc dióba hömpölgetve
Hozzávalók: (8 főre) 1,5 kg krumpli, teáskanálnyi só, 80 dkg liszt, 4 tojás, 20 dkg sűrű szilvalekvár, 2 evőkanál étolaj, 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor.
A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. Megtisztítjuk, és krumplinyomón átnyomjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a liszttel és tojásokkal összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, utána fél centi vastagságúra kisodorjuk. Kisebb négyzeteket vágunk belőle, majd mindegyik közepébe teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk. Összegömbölyítjük, és lobogó, forró, kevés étolajjal elkevert vízben kifőzzük. Leszűrjük, és még melegen cukros dióval megszórjuk. Összerázogatjuk, és máris fogyasztható.