Fehér egér

Fehér egér

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 40 dkg sertészsír, 10 dkg porcukor, 3 vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 tojás, 15 dkg szilvalekvár. A sütemények díszítéséhez további 15 dkg porcukor.

A lisztet, zsírt, tejfölt egy tálban összemorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, teáskanálnyi cukrot szórunk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk megkelni.

A tésztához hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, egy vaníliás cukrot, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk az egészet. Amikor már összeállt a tészta, lisztezett gyúrótáblára borítjuk, és ott is átforgatjuk. Kis, zsemlényi gombócokat vágunk belőle. Ezeket egyenként kerek lappá nyújtjuk, és nyolcfelé vágjuk, mint a tortát. A háromszögek végére kiskanálnyi lekvárt halmozunk, és a csúcsa felé feltekerjük a tésztát. A tepsit kizsírozzuk, és erre helyezzük a kis kifliket. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A maradék két csomag vaníliás cukrot belekeverjük a porcukorba, és ebben még forrón átforgatjuk az egérkéket.