Kacsasült májas tésztával, párolt káposztával

Kacsasült májas tésztával, párolt káposztával

Hozzávalók: 1 egész kacsa a hájával együtt, só, 15 dkg kacsazsír. A tésztához: 1 kg kacsamáj (jó a pecsenyekacsa mája is), 15 dkg kacsaháj, 2 evőkanál kacsazsír, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 60 dkg liszt, 1 teáskanál só, 6 tojás. A párolt káposztához: 1 dl kacsazsír, 1 kis fej vörös káposzta, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet.

A kacsát megtisztítjuk, összedaraboljuk, bőrét bevagdossuk, majd alaposan, minden oldalát besózzuk. A kacsasütő edény aljába a feldarabolt kacsahájat helyezzük, rátesszük a húsokat, egy dl vizet öntünk alá, és a kacsazsírt is hozzáadjuk. Lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk, kb. három órára. Idő közben néhányszor megnézzük, és amikor már megpuhult, fedő nélkül sütjük szép pirosra.

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, a tojásokkal, és kevés vízzel. Jó keményre meggyúrjuk. Amikor már szép sima a tészta, akkor lefedjük egy tállal, és tíz percig pihentetjük.

Közben előkészítjük a májat. A felhevített kacsazsírban az apróra vágott hájat kisütjük. A májakat szétnyitjuk, hártyáitól és az erektől megtisztítjuk, késsel lekaparjuk. A kisült zsírból kiszedjük a hájdarabkákat, amennyiben túl sok a zsír, leszűrünk belőle, és beletesszük a májat. Kb. két perc alatt összesütjük. Sóval, borssal fűszerezzük.

A tésztát átgyúrjuk, és nem túl vékonyra kisodorjuk. Széles metéltre felvágjuk, és lobogó forró, enyhén sós vízben kifőzzük. A lecsepegtetett tésztát a májas zsírra ráöntjük, és összeforgatjuk.

A párolt káposztához a káposztát vékonyra felszeljük.  A kacsazsírt egy lábasba öntjük, rátesszük az összevágott káposztát, ízesítjük egy teáskanál sóval, és fedő alatt pároljuk. Közben ráteszünk két evőkanál cukrot, és ugyanannyi ecetet.

Tálaláskor alulra kerül a májas tészta, ráhalmozzuk a kacsa pecsenyét, két oldalára pedig párolt káposztát teszünk.