Vajaljás krumplibukta

Vajaljás krumplibukta

Hozzávalók: (6 főre) 2,5 kg krumpli, 50 dkg liszt, só 3 gerezd fokhagyma, 30 dkg füstölt szalonna, zsír. Vajalja: 5 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl. A tálaláshoz túró, tejföl és reszelt sajt. A tepsihez kacsazsír.

Először a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, sós vízben nagyon puhára főzzük.

A vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben elkezdjük sütni a szalonnát, amikor már elegendő zsírt adott, beleborítjuk a vöröshagymát, és együtt pároljuk tovább, míg szép pirosra sül a szalonna.

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne a lisztet, majd apránként tejföllel hígítjuk. Addig sütjük, míg sötétbarnára sül.

Amikor a krumpli már szétesőre főtt, saját levében összetörjük. Apránként, kisebb adagokban keverjük bele a lisztet, közben folyamatosan kevergetve főzzük tovább. Akkor jó, ha megáll benne a fakanál, és kiszaggatva összeáll a tészta.

A tepsit kikenjük kacsazsírral. Ebbe a fakanálról evőkanállal szaggatjuk a buktát a tepsibe. Amikor az első sor elkészült, hagymás zsírral meglocsoljuk, és újabb sort pakolunk rá. Ezt addig folytatjuk, míg a tepsi megtelik. Tetejét megszórjuk szalonnás hagymával, és 220 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép színesre pirul az oldala és a teteje. Savanyúsággal, vagy salátával fogyasztjuk.