Habart krumplileves füstölt hússal és birsalmával
Hozzávalók: (6 főre) 1 kg füstölt tarja, 1 kg burgonya, fél birsalma, 4 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, só, őrölt feketebors. Rántás: 1 evőkanál sertészsír, 1 fakanál liszt, 2 dl tej. Habarás: 1 fakanál liszt, 1 púpos evőkanál tejföl, 1,5 dl tej. Tálaláshoz ecet.
A füstölt tarját kis kockákra vágjuk, majd három gerezd fokhagymával, két babérlevéllel, nagy csipetnyi őrölt feketeborssal ízesítve félkészre főzzük.
Közben a krumplit megtisztítjuk, azt is apró darabokra vágjuk. A birsalmát megmossuk, a felét a héjával együtt felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk.
Az előfőzött tarjához adunk még két babérlevelet, egy gerezd zúzott fokhagymát, majd a burgonyát is beleborítjuk. Ezekkel együtt újabb negyed órát főzzük.
A rántáshoz egy kis lábasban felolvasztjuk a sertészsírt, majd a lisztet megsütjük benne. Tejjel felengedjük, összeforraljuk.
A habaráshoz a lisztet a tejjel és tejföllel csomómentesre keverjük.
Amikor a levesben a krumpli megpuhult, hozzátesszük a birsalmát, majd tíz perc múlva a rántást, végül pedig a habarást. Összeforraljuk.
Tálalásnál ízlés szerint ecetet csepegtetünk bele.