Orjaleves krumplis gombóccal, bicske mártással
Hozzávalók: Leveshez: 1 kg karajcsont, 70 dkg sárgarépa, 50 dkg petrezselyem, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál só, 2 teáskanál egészbors, 1 teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál koriandermag. Gombóchoz: 1,5 kg krumpli, 80 dkg liszt, 2 tojás, só. Bicskemártás: 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál liszt, 5 dl bicske (csipkebogyó) lekvár, 5 dl víz, 2 evőkanál cukor.
A húsos csontot négy liter vízzel feltesszük melegedni. Amikor felforrt, a habját szűrőkanállal leszedjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a vastagabb gyökereket kétfelé vágjuk. A vöröshagyma külső héját szedjük csak le, a többit hagyjuk meg, szép színt ad a levesünknek. A megpucolt fokhagyma gerezdekkel együtt mindent belepakolunk a levesbe, ezekkel együtt a fűszerekkel is ízesítjük. Lassú, gyöngyöző forralással, fedő nélkül, kb. három órán át főzzük.
A gombóchoz a krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, átnyomjuk, sózzuk, és megvárjuk, míg kihűl. Ezután liszttel, tojással jó alaposan meggyúrjuk, majd közepes nagyságú gombócokat készítünk belőle. Bő, forró, sós vízbe helyezzük, forrástól számítva húsz percen át főzzük, hogy a közepe se legyen nyers.
A mártáshoz a lisztből és étolajból zsemleszínű rántást készítünk, ezt először lekvárral, majd vízzel felöntve, ízlés szerint cukorral édesítve összeforraljuk.
Tálalásnál a levest személyenként egy gombóccal kínáljuk. Mellé tesszük a főtt zöldségeket is. A húsos csontot a többi gombóccal, ecetes tormakrémmel is fogyaszthatjuk, de Bakonynánán bicske mártással szokás enni.