Grízes tészta bicske mártással
Hozzávalók: 2 tojás, 1 bögre (2,5 dl) liszt, só, kevés víz, 3 evőkanál étolaj, 2 dl búzadara, forró víz. A tálaláshoz porcukor, bicskemártás, vagy kajszibarack lekvár.
Az átszitált lisztet két tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel jó alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkán is átforgatjuk, majd letakarva pihenni hagyjuk.
Közben előkészítjük a darát. Étolajon a grízt kevés sóval színesre pirítjuk, forró vízzel óvatosan felengedjük, átkeverjük, és fedő alatt állni hagyjuk.
A megpihent tésztát kisodorjuk, szélesmetéltet vágunk belőle, amit enyhén sós vízben kifőzünk. Leszűrjük, és azonnal a darába borítjuk, átkeverjük.
Ezt az ételt sósan is fogyaszthatjuk. Az édes ízek kedvelői porcukorral megszórva, bicske mártással (receptje az orja levesnél), vagy kajszilekvárral is fogyaszthatják.