Spektung – szalonnamártás
Hozzávalók: 4 szelet füstölt szalonna, 2 evőkanál liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 2 babérlevél, 1 kávéskanál ecet.
A füstölt szalonna szeleteket kakastaréjnak bevágjuk, és egy lábasban szép színesre, ropogósra sütjük. Kiszedjük egy tálba.
Zsírjában elkeverünk két evőkanál lisztet, és barnára pirítjuk. A tűzről félrehúzva meghintjük őrölt paprikával, és hideg vízzel felengedjük. Fűszerezzük őrölt borssal, babérlevéllel, majd sűrűre főzzük. Amennyiben szükséges, sózzuk és ecettel savanyítjuk.
A kisült szalonna szeletekkel és kenyérrel kínáljuk.
A szalonnamártást Szulokban reggelire fogyasztották.