Hozzávalók: (egy nagyobb, 27×38 centis tepsihez) 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 7 dl tej, 5 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 2 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 2 bio citrom héja, 60 szem édesítő, 15 dkg mazsola. A tetejére 1 tojás.
A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk. Bögrébe egy deci tejet öntünk, evőkanálnyi cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.
Közben a liszthez egy teáskanál sót, öt evőkanál cukrot, két vaníliás cukrot teszünk, majd belereszeljük a citromok héját. Az édesítőszert mozsárban összetörjük, azt is hozzáadjuk. A két tojást villával felverjük, beleborítjuk. Következik a felfutott élesztő, az étolaj, és apránként adagolva annyi langyos tej, amivel ki tudjuk dagasztani a tésztát. Jó laza anyagunk lesz, amit fakanállal öt perc alatt kidolgozunk.
Amikor az első hólyagok megjelennek, beletesszük a mazsolát, majd lelisztezve, letakarva, langyos helyen másfél órát kelesztjük.
Alaposan meglisztezett deszkán négyfelé választjuk, megformáljuk. Ezeket egyesével téglalap alakúra kisodorjuk, feltekerjük, rudakat készítünk belőle.
A kalácsot négyes fonással megfonjuk, majd kiolajozott tepsiben jó fél órát kelesztjük.
Amikor már kitöltötte a tészta a sütőformát, felvert tojással lekenjük, és 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben aranyló barnára sütjük.
Kihűlve szépen szeletelhető.