Bátyai torta

Bátyai torta

Hozzávalók: 12 tojás, 30 dkg vágott dió, 30 dkg cukor, 4 evőkanál méz, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag ostyalap.

A diót durvára vágjuk, és sütőben kicsit megpörköljük.

A tojásokat szétválasztjuk. Egy lábosba beletesszük a mézet, adunk hozzá 5 evőkanál cukrot. Feltesszük a tűzre, összeolvasztjuk, és folytonosan kevergetve addig hevítjük, amíg szép aranyló barna színt kap. Ekkor félrehúzzuk.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadunk 12 evőkanál kristálycukrot. Ezt a szép fényes habot óvatosan, lassan kevergetve a cukros mézzel összefőzzük.

Hozzáadjuk a diódarabkákat, belekeverjük a vaníliás cukrot, és betöltjük vele az ostyalapokat úgy, hogy mindenhova bőségesen jusson a finom krémből.

A legszebb lapot meghagyjuk a tetejére, arra már nem kerül krém. Kicsit lenyomjuk (esetleg nehezéket is tehetünk rá), és pár óráig, vagy egy éjszakán át hűvös, száraz helyen pihentetjük.

Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott átgyengül az ostya, és elveszíti a ropogósságát. Téglalap alakúra szeletelve kínáljuk.