Aranyló húsleves tyúkból és sertésből csigatésztával
Hozzávalók: (20 főre) 1 kg csontos sertéstarja, 1 kisebb tyúk (1,5 kg), 3 nagy sárgarépa, 4 petrezselyem, 1 zeller, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 vöröshagyma, 1 kis kelkáposzta, 1 karfiol, 1 karalábé, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, só, egészbors, őrölt feketebors, őrölt kömény. A tésztához: 50 dkg liszt, 5 tojás, kevés víz.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A tyúkot nagyobb darabokra felvágjuk. Egy bográcsba (nagyobb fazékba) hideg vizet teszünk, és ebben elkezdjük melegíteni a húsokat.
Közben elkészítjük a tésztát. A tojásokat felütjük, a lisztet rászitáljuk, és az egészet jó kemény tésztává gyúrjuk. Amennyiben szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor összeállt, deszkán is alaposan átdolgozzuk. Öt részre választva kicipózzuk, negyed órán át letakarva pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, lelisztezve felhajtogatjuk, majd másfél centis darabokra vágjuk. Ezeket kihajtva egymás tetejére helyezzük, és kis négyzetekre daraboljuk. A csigatészta készítő lap és orsó segítségével egyenként kis tésztákat pödrünk belőle. Amikor az egész elkészült, forró, sós vízben kifőzzük.
Közben a leves habját többször is leszedjük, hogy kristálytiszta, átlátszó legyen. A feldarabolt zöldségeket beletesszük, fűszerezzük, és lassú tűzön két-három órán át főzzük.
A megpuhult zöldségeket kiszedjük belőle, a húst is külön tálra tesszük. A levest leszűrjük egy tálba, és csigatésztával együtt kínáljuk.