Belsőség pörkölt kapros-túrós galuskával
Hozzávalók (8 főre): 1,5 kg sertésszív, 1,5 kg sertéstüdő, 4 fej vöröshagyma, 6 db tv-paprika, 4 db paradicsom, só, 2 teáskanál őrölt feketebors, 4 púpos teáskanál őrölt paprika, 2 kávéskanál őrölt kömény, 4 babérlevél, 1 teáskanál fokhagymakrém, 1 púpos teáskanál majoránna, 1 púpos fakanál sertészsír. A galuskához: 50 dkg liszt, 20 dkg túró, só, 1 csokor kapor, 4 tojás.
A húsokat megtisztítjuk, felkockázzuk, közel egyforma darabokra vágjuk, majd felöntjük vízzel.
A vöröshagymát, két tv-paprikát, két paradicsomot kis kockákra vágjuk.
Egy nagyobb lábasban sertészsíron kicsit lepirítjuk a hagymát. Két teáskanálnyi sót szórunk rá, majd fél deci vízzel felöntve pár percig párologtatjuk. Ezután mehet bele a felaprított paprika, paradicsom. Összesütjük, pár perc múlva újra borítunk rá kevés vizet. Ráhelyezzük a lecsepegtetett húsokat. Fűszerezzük két teáskanál őrölt borssal, négy babérlevéllel, egy kávéskanálnyi őrölt köménnyel, csipetnyi majoránnával, fokhagymakrémmel. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, mert a tüdő meg fog dagadni. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. három órán át főzzük.
Közben elkészítjük a nokedlit. A kaprot apróra vágjuk. Egy tálban összetörjük a túrót, ráborítjuk a lisztet, csipetnyi sóval, négy tojással, a kaporral és kevés vízzel nokedli sűrűségű masszát keverünk belőle. Ezt forró, sós vízbe beleszaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, és tálba borítjuk.
A megpuhult pörköltbe kicsumázott, szeletekre vágott tv-paprikát és két hámozott, darabolt paradicsomot teszünk.
Húsz perc múlva őrölt paprikával besűrítjük, majd pótoljuk a fűszereket. Újabb teáskanálnyi majoránnát, kávéskanálnyi köményt, és sót teszünk bele.
Pár perc múlva tálalhatjuk a kapros-túrós galuskával.