Tökös tészta

Tökös tészta

Hozzávalók: 20 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagy lila hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 10 dkg pritamin paprika, 1 sárga és 1 zöldpaprika, 1,5 kg vegyes tökféleség (sütőtök, patisszon, cukkini, főzőtök) 2 paradicsom, só, 3 teáskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál őrölt kömény. A nokedlihez: 4 tojás, 2 evőkanál búzadara, fél liter víz, 2 teáskanál só, 40 dkg liszt. 

A vöröshagymát és lila hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A zöldségféléket is megpucoljuk, majd közel egyformára kockázzuk. A házi szalonnát felcsíkozzuk.

A szalonnát egy serpenyőben zsírjára pirítjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymákat. Ráterítjük a sárgarépa és petrezselyem darabkákat, a fehér és zöldpaprikát, és fedő alatt nyolc percig főzzük.

Közben elkészítjük a nokedlit. Egy nagyobb tálba vizet öntünk, beleütjük a tojásokat, összekeverjük, sózzuk, búzadarát és megszitált lisztet öntünk hozzá. Csomómentesre keverjük. Bő vizet forralunk, amit kevés sóval ízesítünk. Ebbe szaggatjuk bele a nokedlit. Amikor megfőtt leszűrjük, és langyos vízzel átöblítjük.

A párolódó zöldséges alapba beletesszük a pritamin paprikát és a paradicsomokat. Őrölt borssal, köménnyel, sóval fűszerezzük, majd ebbe a szép színes összeállításba belekeverjük a tökféleségeket is. Lassan készre pároljuk.

Amikor megfőtt, a nokedlit is hozzákeverjük, és már fogyasztható is.