Fekete cseresznyés kőtt rétes
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 6 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 dl étolaj, csipetnyi só. Töltelék: 1 kg túró, 50 dkg cukor, 3 tojás, csipetnyi só, 6 csomag vaníliás cukor, 30 dkg darált mák, 50 dkg magozott cseresznye. A locsoláshoz étolaj.
A tejet meglangyosítjuk. Két decihez teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Liszttel megszórjuk, és megvárjuk, míg megkel.
A lisztbe beleütünk egy tojást, kávéskanálnyi sót, négy evőkanál cukrot szórunk rá. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd apránként langyos tejjel és az olajjal simára dagasztjuk a tésztát. Akkor lesz jó, ha teljesen kisimul.
Lisztezett gyúródeszkán két cipóra szétválasztjuk. Tetejüket megszórjuk liszttel, letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túróba beleütjük a tojásokat, húsz deka cukorral, csipetnyi sóval, vaníliás cukorral összekeverjük. A mákot is cukorral ízesítjük. A cseresznyét kimagozzuk.
A tepsiket zsírral kikenjük.
A megkelt tészták tetejét olajjal átkenjük, egyenként, lisztezett abroszon szétnyújtjuk. Középről kifelé vékonyra, asztal nagyságúra kihúzzuk, szélét legombolyítjuk. Újra meglocsoljuk zsiradékkal, majd túróval, mákkal, cseresznyével gazdagon megpakoljuk. Oldalait felhajtjuk, arra is teszünk tölteléket. Abrosz segítségével feltekerjük, kikent tepsibe patkó alakban belehelyezzük, és még abban is pihentetjük fél órát.
Előmelegített sütőben, vagy kemencében mosolygós pirosra sütjük. Tetejét vizes porcukorral átkenjük, attól szép fényes lesz. Kicsit hűtjük, utána szépen szeletelhető.