Kakaós-mazsolás kalács és tubu

Kakaós-mazsolás kalács és tubu

Hozzávalók: 1,2 kg liszt, 2 dl étolaj, 4 tojás, 1 citrom, 2 vaníliás cukor, 1 dl szódavíz, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 5 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg mazsola. Tubu: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 5 dkg zsír, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, 3 tojás. A szemekhez egészbors, a tepsi előkészítéséhez zsír.

A mazsolát tejben beáztatjuk. A kalácshoz való lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Egy deci tejet meglangyosítunk két evőkanál cukorral, majd a lisztfészekbe borítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés liszttel, és megvárjuk, míg megkel. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a megmaradt kristálycukrot, csipetnyi sót, citromhéjat reszelünk rá, beleszórjuk a leszűrt mazsolát. Amikor az élesztő felfutott, beleteszünk három felvert tojást, étolajat, szódavizet, a citrom kicsavart levét, és a tej felét. Elkezdjük összeállítani a tésztát. Munka közben annyi tejet adjunk még hozzá, hogy ruganyos, közepesen lágy anyagot kapjunk. Amikor már megfelelő minőségű a kalács alapunk, akkor liszttel leszórjuk a tetejét, és egy órán át kelesztjük.

A duplájára szaporodott tésztát lisztezett deszkán négyfelé választjuk úgy, hogy az egyik rész nagyobb legyen, három pedig egyforma. Ezeket egyenként kidolgozzuk. A nagyobból hosszabb, a kisebbekből rövidebb rudat sodrunk. Ez utóbbiak egyikébe alaposan beledolgozzuk a kakaót, hogy szép barna színe legyen.

Hármas fonással megfonjuk a kalácsunkat úgy, hogy amikor összeillesztjük a rudakat, a barna kerüljön középre. Zsírral kikent tepsibe helyezzük, majd a hosszú rúddá sodort utolsó tésztadarabbal körbekerítjük, összefogjuk az egészet. Felvert tojással átkenjük, ás újabb fél óráig kelesztjük.

Kemencében, vagy előmelegített sütőben kisütjük. Amikor kihűlt, szépen szeletelhető.

A tubuhoz a lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy deci langyos tejet, cukrot, zsírt, sót, két tojást és az egészet apránként adagolt tejjel alaposan kidagasztjuk.

Lisztezett deszkán is átdolgozzuk, két centi vastagra kisodorjuk, és csíkokra vágjuk. Ezeket egyenként megsodorjuk. Egyik végét vastagabbra hagyva kicsit felhúzzuk (ez lesz a madárka feje), a többivel körbetekerjük. Felvert tojással átkenjük, a szemek helyére borsot nyomunk. Kizsírozott tepsiben harminc percig pihentetjük, majd szép színesre sütjük.