Húsos piroska

Húsos piroska

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 5 dkg élesztő, 30 dkg főtt, áttört krumpli, 5 dl tej, 1 kanál cukor, 1 teáskanál só. A töltelékhez: 50 dkg füstölt sonka (tarja), 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt paprika. A sütéshez étolaj.

A füstölt sonkát megfőzzük, kihűtjük, ledaráljuk. A tojásokkal és a fűszerekkel összekeverjük.

A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba szitáljuk. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az áttört krumplit, teáskanálnyi sót, majd a felfutott élesztős tejjel alaposan kidolgozzuk. Közepes állagú tésztát készítünk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és bő fél óráig kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra sodorjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy bögrével kerek formákat szúrunk ki belőle. Mindegyik közepébe egy-egy kanálnyi sonkás tölteléket halmozunk, felhajtjuk a tésztát, kicsit lenyomkodjuk a széleit, és pihenni hagyjuk.

Az olajat felforrósítjuk, és mindkét oldalán szép színesre sütjük a piroskákat.