Brána

Brána

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 5-6 dl tej, 1 evőkanál só, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál sertészsír. A tetejére 1 tojás, só, őrölt kömény.

A tejet meglangyosítjuk, ebből három decit kisebb tálba öntünk, beleszórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.

Ekkor két tojás sárgáját, sót adunk hozzá, és rászitáljuk a lisztet. Elkezdjük dagasztani, közben annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Több adagban, rövid pihentetésekkel beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Jó levegős kalácstésztát készítünk.

Tetejét lezsírozzuk, és letakarva addig pihentetjük, amíg duplájára kel.

A tepsit kizsírozzuk.

A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk. Lisztezés nélkül átdolgozzuk, hosszúkás formát alakítunk belőle. Ebből három egyforma darabot levágunk, ezeket egyenként asztal hosszúságú rúddá sodorjuk. Az elsőt elfelezzük, ezeket is átforgatjuk, majd keresztbe, egymástól kb. hat centi távolságra, párhuzamosan a tepsire teszünk úgy, hogy a széle lelóg az oldalán.

A következő darabot ugyanígy készítjük el, de ezeket hosszában fektetjük az első kettő tetejére.

Ezeket a rudakat összefonjuk, majd az utolsó tésztát is kisodorjuk, de nem vágjuk el, ezzel az egész kalácsot körbe kerítjük.

Tetejét felvert tojással átkenjük, sózzuk, őrölt köménnyel megszórjuk.

200 fokra előmelegített sütőben húsz perc alatt megsütjük.

A többi tésztából még négy kisebb bránát készíthetünk.