Német kuglóf

Német kuglóf

Hozzávalók: (2 kuglófhoz) 10 dkg élesztő, 5 dl tej, 90 édesítő tabletta, 6 evőkanál cukor, 1,2 kg liszt, 4 tojás, 1 evőkanál piros ételfesték, 2 dl étolaj, 8 dkg mazsola, margarin a formák kikenéséhez.

A tejet meglangyosítjuk. Az édesítő tablettákat és a cukrot két bögrébe elfelezzük, mindegyikre öt deka élesztőt morzsolunk, és felöntjük tejjel.

Először hatvan deka lisztet mérünk ki egy tálba. Ebbe két tojást, piros ételfestéket (vagy meggylevet) öntünk, majd az egyik pohár élesztős tejjel kidagasztjuk a tésztát. Apránként egy deci étolajat is beledolgozunk, hogy jó foszlós legyen a kuglófunk. Félretesszük kelni.

Újabb tálban szintén hatvan deka liszthez két tojást és a másik pohár megkelt élesztőt  adjuk. Étolajjal kidolgozzuk, és ízlés szerint mazsolát (vagy más aszalékot) is teszünk bele. Amikor jó alaposan megdagasztottuk, ezt is félretesszük kelni.

Két kuglófformát vastagon kikenünk margarinnal (vajjal).

Amikor már kipúposodik a tészta a tálból, lisztezett deszkára borítjuk először a fehéret. Elfelezzük, kicipózzuk. Ugyanígy előkészítjük a pirosat is.

A fehér tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, ráhelyezünk egy pirosat, és elsodorjuk rajta. Feltekerjük, mint a kalácsot, majd megcsavarjuk, és az egyik sütőformába helyezzük.

Letakarva háromnegyed óráig kelesztjük.

A másik kuglófot ugyanígy készítjük el.

Előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük.