Gánica meggyszósszal
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 4 púpos fakanál liszt, kacsazsír. Mártás: 70 dkg meggy (befőtt), 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 teáskanál fahéj, 2 evőkanál liszt, 3 púpos teáskanál tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, vékony szeletkékre vágjuk, és másfél teáskanál sóval ízesített vízben feltesszük főzni.
A meggyet egy másik lábasba borítjuk, felöntjük hét deci vízzel, hozzáadjuk a cukrot, sót, fahéjat, és az egészet megfőzzük.
A megpuhult krumplit a saját levében összetörjük, apránként beledolgozzuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a gánica elválik az edény oldalától. Ekkor nagyobb adagot halmozunk egy fakanálra, amit kacsazsírral átkenünk, és zsíros kanállal galuskákat szaggatunk belőle egy serpenyőbe. Kevés zsírt teszünk alá, és szép színesre megpirítjuk mindkét oldalát.
A szószhoz habarást készítünk. Két evőkanál lisztet egy deci vízzel simára keverünk, három púpos evőkanál tejfölt adunk hozzá, majd még kevés vízzel hígítjuk, és a meggyet besűrítjük, összeforraljuk vele.
A gánicát a meggyszósszal együtt kínáljuk.