Mákos derelye szilvalekvárral
Hozzávalók: Tészta: 40 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, kevés víz. Fél üveg szilvalekvár, 20 dkg őrölt mák, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj.
A liszthez két tojást, kevés sót, és annyi vizet adunk, hogy összemorzsolható, gyúrható, de nem túl kemény tésztát készíthessünk belőle. Amikor alaposan kidolgoztuk, félretesszük bő fél órára pihenni.
Ezután kétfelé vágjuk, kicipózzuk, ezeket egyenként nagyon vékonyra kisodorjuk. Félbehajtjuk, megjelöljük a tésztát, majd visszaborítjuk, és alsó felét teáskanálnyi szilvalekvár halmocskákkal megpakoljuk.
A tészta felső részét ráhajtjuk, a lekvár körül kezünkkel lenyomkodjuk, majd derelyevágóval hosszában, és keresztben is felvágjuk.
Forró vízben kifőzzük.
Szűrőben lecsepegtetjük, tálba borítjuk, olvasztott vajjal megcsurgatjuk, végül cukros mákkal összeforgatjuk.