Rácalmási rakott ponty
Hozzávalók: (10 személyes adag) 1 nagyobb, kb. 5 kg-os ponty, só, őrölt feketebors, őrölt fűszerpaprika, 10 dkg liszt, a sütéshez sertészsír. két kg burgonya, 12 tojás, 1,2 liter tejföl. 10 dkg zsemlemorzsa, és a pirításához 5 dkg sertészsír.
A pontyot megtisztítjuk, belsőségeit eltávolítjuk, fejét levágjuk, majd kifilézzük.
A halhúst nagyobb szeletekre vágjuk, majd belső oldaláról beirdaljuk, hogy a bőre összetartsa sütés közben. Megsózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és paprikás lisztbe forgatjuk. Forró zsírban mindkét oldalán hirtelen átsütjük.
A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és karikákra vágjuk.
A zsemlemorzsát kevés zsiradékon megpirítjuk.
A tejfölt sóval, borssal ízesítjük.
A tojásokat keményre megfőzzük, és azokat is felkarikázzuk.
Egy nagyobb tepsit zsírral kikenünk, az alját beborítjuk krumpli szeletekkel, meglocsoljuk tejföllel, ráhelyezzük a pontyot, majd betakarjuk krumplival. Kicsit megsózzuk, újra meglocsoljuk tejföllel, tojáskarikákat teszünk a tetejére. A maradék tejfölt még ráöntjük, és megszórjuk pirított zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben készre sütjük.