Gulyka – krumplis gombóc

Gulyka – krumplis gombóc

Hozzávalók: 1,5 kg öreg krumpli, 1 kg liszt, 25 dkg főtt, füstölt hús (sonka), 20 dkg füstölt szalonna, 4 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt feketebors, majoránna.

A füstölt szalonnából ötdekányit félreteszünk, a többit felkockázzuk. A füstölt húst a kis darab szalonnával ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk.

Egy nagyobb fazékban bő, sós vizet melegítünk.

A krumplit megtisztítjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Levét kinyomjuk.

Egy tálban összekeverjük a darált hússal. Ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és bőséges mennyiségű majoránnával, mert ez a gulyka legfontosabb fűszere. Egy tojással, és liszttel alaposan eldolgozzuk. Annyi lisztet kell hozzáadni, hogy jól formázható alapot kapjunk.

Lisztezett kézzel gombócokat gömbölyítünk, ezeket gyúródeszkára rakosgatjuk.

Amikor forr a víz, óvatosan beleengedjük a gombócokat. Idő közben fakanállal megmozgathatjuk, nehogy leragadjanak a fazék aljára. Akkor készül el, amikor a nyers krumpli is átfő.

Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, és nem túl apró kockákra vágjuk. A füstölt szalonna kockákat megpirítjuk, beletesszük a vöröshagymát, és megpároljuk benne.

A megfőtt gombócokat mély tálba szedjük, soronként megszórjuk hagymás szalonnával, és óvatosan összerázogatjuk. Keverni ilyenkor már nem szabad, nehogy összetörjön a gulyka.