Toros káposzta

Toros káposzta

Hozzávalók: 1,2 kg savanyú káposzta, 80 dkg lapocka, 40 dkg füstölt oldalas, 3 evőkanál gersli, 1 kávéskanál majoránna, őrölt feketebors, őrölt kömény, só, 3 vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 evőkanál őrölt paprika, 4 babérlevél. A rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kicsi vöröshagyma. Az edénybe 1 evőkanál zsír.

Az edényünket zsírral kikenjük.

A vöröshagymát belevágjuk az aljába. Az oldalast a csontok mentén felszeleteljük, a lapockát kockákra vágjuk.

A hagymára először rápakoljuk a füstölt húst, megszórjuk egy evőkanálnyi gerslivel, majoránnával, őrölt borssal, köménnyel. Két babérlevelet teszünk rá, egy evőkanál őrölt paprikát. Az egészet befedjük savanyú káposztával, rápakoljuk a lapocka darabkákat, egy evőkanál gerslit, újra fűszerezzük, valamint egy kávéskanálnyi sót is adunk hozzá.

Tetejére fokhagymát vágunk, következik még egy kanál gersli, káposzta, kevés fűszer. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és feltesszük főzni. Két-három óra alatt készül el. Nyílt lángon, vagy kemencében is főzhetjük.

Végül vöröshagymás rántással összefőzzük, friss kenyérrel kínáljuk.