Alma tócsni mézes kökénylekvárral
Hozzávalók: 1,5 kg alma, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál méz, 10 dkg zsemlemorzsa. Öntet: kis üveg kökénylekvár, 1 dl tejszín, 1 evőkanál méz.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a többi hozzávalóval elkeverjük. Amennyiben elég édes az almánk, nem szükséges bele mézet tenni, úgy még természetesebb ízt kapunk, és sütés közben sem fog megégni a görhönyünk.
A tésztából gombócnyi adagokat formázunk, ezeket zsemlemorzsában átforgatjuk. Serpenyőbe, felforrósított zsiradékra tesszük, abban szétlapítjuk, és mindkét oldalukon átsütjük.
A kökénylekvárban a tejszínt és a mézet elkeverjük, ezt az öntetet kínáljuk mártogatósként az almás görhöny mellé.