Édes bab zöldséggel

Édes bab zöldséggel

Hozzávalók: 2,5 dl fehérbab, 4 gerezd fokhagyma, 3 teáskanál só, 2 petrezselyem, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 karika karalábé, 3 burgonya. A rántáshoz: 1 evőkanál zsír, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A csipetkéhez: 2 tojás, liszt, csipetnyi só.

A babot előző este beáztatjuk, másnap fazékba szedjük, felöntjük két liter vízzel, és három teáskanál sóval ízesítve fedő alatt felforraljuk.

Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket: a sárgarépát és petrezselymet karikákra, a karalábét csíkokra, a hagymákat és a krumplit kockákra vágjuk.

A felforrt babhoz hozzáadjuk a zöldségeket, és a csokorba kötött petrezselyemzöldet, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul.

Közben a levesbetéthez a két tojást felütjük, csipetnyi sót és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kis darabokra elcsipkedjük, közben néha lisztezzük.

A rántáshoz a zsírban lepirítjuk a lisztet, borssal és paprikával fűszerezzük, és vízzel felengedve a levesbe szűrjük. Összeforraljuk, majd a csipetkét is belefőzzük.