Sonkás kockatészta

Sonkás kockatészta

Hozzávalók: A tésztához: 3 tojás, csipetnyi só, kevés víz, 50 dkg liszt. A főzővízbe 1 teáskanál só. A tepsi kikenéséhez zsír. A keverékhez: diónyi zsír, 2 púpos evőkanál tejföl, 4 tojás, kávéskanálnyi őrölt feketebors, csipetnyi őrölt kömény, 30 dkg darált füstölt tarja. A tetejére egy tojás, 3 evőkanál tejföl.

Először a tésztát készítjük el. A tojásokat sóval felverjük, a liszthez adjuk, és annyi vizet gyúrunk hozzá, hogy kemény, de sodorható tésztát kapjunk. Simára kidolgozzuk, gyúródeszkán is átforgatjuk, majd két cipóra szétválasztva 15 percig pihentetjük.

A tepsit kizsírozzuk.

Kisebb családnak az egyik cipót elegendő kisodorni az ételhez, a másikból készíthetünk tetszés szerint metéltet, vagy akár lebbencset is.

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, liszttel megszórjuk, nyújtófára feltekerjük. Először középen hosszában, majd további három hosszú csíkra, és apró kockákra felvágjuk. A deszkán szétterítjük, hogy ne ragadjon össze.

Egy fazékban kevés sóval vizet forralunk, ebben kifőzzük a tésztát.

Leszűrjük, átöblítjük, diónyi zsírt keverünk hozzá, majd a tejfölt, a felvert tojásokat, a borsot, a köményt, és a darált sonka háromnegyed részét is hozzáadjuk.

A keverék felét elterítjük a kikent tepsi aljában, megszórjuk a megmaradt sonkával, majd ráhalmozzuk a tészta másik felét.

Egy tojást felverünk, belekeverünk három evőkanál tejfölt, és ezt az ételünk tetejére kenjük.

Előmelegített sütőben harminc perc alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, utána nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

Bármilyen saláta, vagy savanyúság jó hozzá.