Bükki káposzta

Bükki káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vargánya, 1 kis fej vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál sertészsír, 4 babérlevél, 4 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt paprika, só.

Egy nagyobb lábasba két evőkanál sertészsírt teszünk. Felolvasztjuk, és az apróra vágott vöröshagymát átforgatjuk benne. Rátesszük a lecsurgatott káposztát, átforgatjuk benne. Ízesítjük babérlevéllel, három gerezd zúzott fokhagymával, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát.

Fűszerezzük őrölt borssal, paprikával, és hozzáadjuk a karikákra vágott füstölt kolbászt. Összekeverjük, és fedő alatt 20-25 percig főzzük.

Ekkor beleborítjuk a kockákra vágott gombát, és ezzel együtt rotyogtatjuk tovább.

Közben rántást készítünk. Egy evőkanál zsírt felmelegítünk, lepirítjuk benne a lisztet, belenyomunk négy gerezd fokhagymát, majd a tüzet lezárva felengedjük egy dl vízzel. Simára keverjük, és hozzáöntjük a tejszínt.

Ezzel sűrítjük be a bükki káposztát. Összeforraljuk, ízlés szerint sózzuk, és tálalhatunk.