Babkása töpörtyűvel, májjal
Hozzávalók: 60 dkg fejtett bab, 1 kg burgonya, 3 vöröshagyma, 30-35 dkg liszt, só, 1 kg kacsaháj, 20 dkg kacsamáj, 1 púpos fakanál zsír.
A kacsahájat feldaraboljuk, egy púpos teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk. Negyed óra múltán három evőkanál vizet öntünk alá, és fedő alatt feltesszük a tűzre. Idő közben néha átkevergetve szép pirosra megsütjük.
Közben a krumplit megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.
A babot fazékba öntjük két liter vízzel, egy evőkanál sóval. Egy vöröshagymát megtisztítva, félbevágva mellé dobunk és feltesszük főzni.
A megmaradt két vöröshagymát is megpucoljuk, kockákra vágva sertészsírban megpároljuk.
A babot forrás után még fél óráig főzzük, ekkor kivesszük a hagymát és belekerülhet a krumpli.
A színesre sült töpörtyűt kiszedjük egy tálba, és a zsírjában – óvatosan, mert nagyon fröcsög – fedő alatt kisütjük a májat. Pár perc alatt elkészül.
A puhára főtt babról 4-5 dl levet leszedünk a kása leveshez, majd a megmaradt lében összetörjük a krumplit és a babot. Amikor már szép sima, apránként sűrűre főzzük a liszttel.
Tálalásnál a babkására ízlés szerint pár evőkanál zsírt, májat, töpörtyűt és sült hagymát pakolunk.