zöldség

Kötött tésztaleves

Kötött tésztaleves Hozzávalók (8 személyre): A tésztához 5 tojás, 50 dkg liszt, a kenéséhez 1 fakanál fagyos zsír. A tésztába: 3 fej vöröshagyma, két púpos fakanál sertészsír, 4 kávéskanál őrölt pirospaprika, só, őrölt feketebors. A levesbe: 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, só. Két púpos fakanál sertészsírra ráreszelünk 3 fej …

Kötött tésztaleves Tovább »

Niklai gulyásleves

Niklai gulyásleves Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, néhány karajcsont, só, 50 dkg burgonya. 3 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 csípős paprika, 1 kisebb csokor zellerzöld, 1 gerezd fokhagyma. Fűszerek: kávéskanálnyi őrölt kömény, feketebors, 1 babérlevél, 4 teáskanál őrölt fűszerpaprika. A kockákra vágott sertéscombot, és a húsos karajcsontot hideg vízben, 2-3 teáskanálnyi sóval feltesszük …

Niklai gulyásleves Tovább »

Becsinált leves

Becsinált leves Hozzávalók: 1 megtisztított csirke, vagy kakas, 5 szál sárgarépa, 3 petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem és zeller zöldje, 1 csípős zöldpaprika, 1 paprika, 20 szem egész bors, só. A daragaluskához: 4 tojás, 10 dkg búzadara, csipetnyi só, diónyi zsír. A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. …

Becsinált leves Tovább »

Vargányás hajdinaleves

Vargányás hajdinaleves Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem zöldje. Egy deciliternyi hajdina, 1 babérlevél, só, őrölt feketebors, majoránna, bazsalikom. 2 evőkanál zsír, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál fűszerpaprika. 10 dkg vargánya. A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát négyfelé, a paprikát szeletekre vágjuk, a hagymákat kicsit bevágjuk. A petrezselyem zöldjét …

Vargányás hajdinaleves Tovább »

Petyeg – halleves

Petyeg (halleves) Hozzávalók: 2 kanál sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 2 nagyobb burgonya, egy szál sárgarépa és petrezselyem gyökér, 2 babérlevél. Haldarabok: főleg keszeg feje, farka – kb. egy kg. A haldarabokat besózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, és karikákra szeleteljük. Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a …

Petyeg – halleves Tovább »