élesztő

Kranknédli

Kranknédli Hozzávalók: 1 kg füstölt hús (előfőzött oldalas és kolbász), 1,5 kg savanyú káposzta, 50 dkg liszt, 1 zsemle, fél kg sertészsír, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 tojás, só, kevés cukor. Az oldalast kevés vízben előfőzzük, a főzővizet meghagyjuk, szükségünk lesz rá a munka során. A zsemlét felkockázzuk, majd két evőkanál zsíron lepirítjuk. […]

Kranknédli Tovább olvasom »

Pávaszem

Pávaszem Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 3 tojás, fél kg magozott meggy, csipetnyi só, 15 dkg kókuszreszelék, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál baracklekvár. A cukros, langyos tejbe beletesszük az élesztőt, és kelni hagyjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a tojások sárgájával és

Pávaszem Tovább olvasom »

Tejfölös-sós perec

Tejfölös-sós perec Hozzávalók (3 tepsi perechez): A tésztához 2 kg liszt, 10 dkg élesztő, 1 teáskanálnyi porcukor, két teáskanálnyi só. A perecek tetejére 1 egész tojás, 1 teáskanál só. A tepsik kenéséhez sertészsír. A tejfölös mártókához 1 liter tejföl, 2 teáskanál só, 2 dl étolaj. A lisztet átszitáljuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és csipetnyi porcukorral, és

Tejfölös-sós perec Tovább olvasom »

Almafánk

Almafánk Hozzávalók: 2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő. 75 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csapott evőkanál só, 4 tojás sárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, fél dl étolaj, kevés langyos tej a dagasztáshoz. 5 nagyobb alma, 1 kávéskanál őrölt fahéj, a sütéshez olaj. A tetejére fahéjas porcukor. A cukros tejben felfuttatjuk az

Almafánk Tovább olvasom »

Szilvalekváros bukta

Szilvalekváros bukta (kemencés sütemény) Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt. 45 dkg liszt, csipetnyi só, 20 dkg sertészsír, 2 dl tejföl, 3-4 dl sűrű szilvalekvár. A tetejére porcukor. Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, és elkeverjük egy kevés liszttel. A tetejét is megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk,

Szilvalekváros bukta Tovább olvasom »

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos Hozzávalók (12 lángoshoz): 3 kg liszt, 1,5 kg krumpli, só, 15 dkg élesztő, 60 dkg tepertő, 50 dkg reszelt sajt, 5 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomón áttörjük, és hűlni hagyjuk. A főzővízből kiveszünk egy félliternyit, ebben futtatjuk fel az

Fahamuval fűszerezett domoszlói lángos Tovább olvasom »

Kapusznyik – káposztás kalács

Kapusznyik (káposztás kalács) Hozzávalók: (3 rúd kapusznyikhoz) 1 kg liszt, 3 evőkanál cukor, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg zsír, 3 teáskanál só, 3 egész tojás. A káposztához: 2 kg káposzta, ízlés szerint só, 1 fakanálnyi sertészsír, 1 teáskanálnyi őrölt feketebors, 2 evőkanál cukor. A lisztet átszitáljuk. A tejet meglangyosítjuk a kristálycukorral, és

Kapusznyik – káposztás kalács Tovább olvasom »

Szilvalekváros csavart fánk

Szilvalekváros csavart fánk Hozzávalók (10 főre): 2 kg liszt, 20 dkg vaj, 1 liter tej, 50 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg élesztő. A töltéshez: 6 púpos evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál cukor, a tetejére porcukor, a sütéshez zsír, vagy étolaj. A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre

Szilvalekváros csavart fánk Tovább olvasom »

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 púpos evőkanál sertészsír, 2 teáskanál só, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 1 csapott kanál porcukor, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl, 60 dkg liszt. A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és áttörjük. Adunk hozzá 1 evőkanál sertészsírt, és 2 teáskanál sót. Az élesztőt a

Krumplis pogácsa Tovább olvasom »

Kuglóf

Kuglóf Hozzávalók: (3 kuglófhoz) 1,5 kg liszt, 1 liter tej, 10 dkg élesztő, 8 púpos evőkanál cukor, 2 egész tojás, 3 tojás sárgája, 2 dl aludttej (kefir), fél citrom leve, 5 dkg vaj, 30 dkg étcsokoládé, 1 dl rum, 20 dkg mazsola, 10 dkg sertészsír, 5 dkg kakaópor. Egy nagy tálat meleg vízzel átöblítünk, hogy

Kuglóf Tovább olvasom »

Mákos kukoricaprósza

Mákos kukoricaprósza Hozzávalók: fél liter langyos tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 3 egész tojás, 1 teáskanál só, 60 dkg kukoricaliszt, 10 dkg sertészsír, 15 dkg darált mák 15 dkg cukorral összekeverve, 1 citrom reszelt héja, a tetejére porcukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, liszt. Két dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi

Mákos kukoricaprósza Tovább olvasom »