kovász

Újévi kenyér

Újévi kenyér Hozzávalók: Aktív kovász: 30 gramm anyakovász, 110 gramm, víz: 130 gramm, liszt (BL-110). A kenyérhez: 225 gramm anyakovász, 900 gramm BL-80, 100, vagy 112-es liszt, 27 gramm só, 675 gramm víz. Töltelék: 1 fakanál libazsír, 2 közepes vöröshagyma, 15 dkg cheddar sajt. Az aktív kovászunkat vízzel felhígítjuk, majd a lisztet is hozzákeverve sűrű […]

Újévi kenyér Tovább olvasom »

Lipót óriás kenyere

Lipót óriás kenyere Hozzávalók: 50 kg BL80-as kenyérliszt, 35-40 liter langyos víz, kb. 1 kg élesztő, 1,5 kg só, 20 liter kovász. A lisztet nagy dagasztóteknőbe borítjuk, beleöntjük az előzőleg elkészített kovászt, rászórjuk a sót, az összemorzsolt élesztőt, és langyos vízzel elkezdjük összeállítani, kigyúrni a tésztát. Amikor a folyadékkal már kellő sűrűségű alapot kaptunk, akkor

Lipót óriás kenyere Tovább olvasom »