Debela gibanica – Szőlős-grízes vastagrétes
Hozzávalók: (1 tepsi, 2 rúd vastagréteshez) 1 kg liszt, 5 dl langyos tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 3 evőkanál olvasztott sertészsír. Töltelék: 40 dkg búzadara, 3 evőkanál sertészsír, csipetnyi só, 2,5 dl víz, 15 dkg cukor, 1 kg fehér és kék szőlő. Tetejére: 1 tojás, olvasztott zsír.
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a sót és lágy tésztát dagasztunk belőle. Jó alaposan, húzogatva, hólyagosra kidolgozzuk.
Letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A zsírt felolvasztjuk, a búzadarát lepirítjuk benne. Enyhén megsózzuk. Amikor már szép aranybarna a gríz, felöntjük vízzel, és azzal együtt puhára pároljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a cukrot.
A szőlőket megmossuk, leszemezzük.
A megkelt tésztát lisztezett lapon kettéválasztjuk, ezeket egyenként vékonyra sodorjuk. Megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk darás töltelékkel, majd gazdagon megrakjuk szőlőszemekkel. Szorosan feltekerjük.
Kizsírozott tepsibe tesszük, a két rúd oldalát is megkenjük olvasztott zsírral, tetejüket pedig felvert tojással.
A tepsiben is pihentetjük negyed órát, ezután kemencében, vagy 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Hűtés után szépen szeletelhető.
Amikor nincs szőlőnk, meggyel, vagy cseresznyével is készíthetjük.