Ostoros kalács

Ostoros kalács

Hozzávalók: (3 rúd kalácshoz) 80 dkg liszt, 4 tojás, 2 evőkanál étolaj, 4 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál jó minőségű kakaópor, 10 dkg dió.

A tejet meglangyosítjuk. Két decit egy bögrébe öntünk, két evőkanál porcukorral elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.

Közben a lisztbe csipetnyi sót, étolajat, a tojások fehérjét és két evőkanál porcukrot teszünk. A felfutott élesztővel, és a többi langyos tejjel laza tésztát dagasztunk belőle.

A puha állagú tésztát lisztezett deszkán hat cipóra osztjuk, letakarjuk. Addig pihentetjük, amíg a krém elkészül.

A vajat kicsit megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kakaót, jó alaposan összekeverjük. A diót durvára vágjuk.

A megkelt tésztákat egyenként tepsi hosszúságúra sodorjuk, megkenjük vajas krémmel. Két rövidebb oldalát felhajtjuk, majd feltekerjük, és az illesztésnél gondosan elcsipkedjük, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék. Amikor két rúd elkészült, azokat összefonjuk, és kizsírozott tepsibe helyezzük.

A másik két rudat ugyanígy készítjük el.

A tepsiben is kelesztjük tíz percet, majd a tojások sárgájával gazdagon lekenjük, és vágott diót szórunk a tetejére.

180 fokra előmelegített sütőben kb. húsz perc alatt szép pirosra sütjük. Hagyjuk hűlni, utána szépen szeletelhető.