Birkapörkölt juhtúrós haluskával
Hozzávalók: (6 főre) 2 kg birkacomb kockákra vágva, 4 nagy vöröshagyma, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 3 púpos evőkanál sertészsír, 1 kis fej fokhagyma, 4 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt kömény, 5 púpos teáskanál őrölt paprika, 2 dl vörösbor. Haluska: 4 nagyobb krumpli, 2 tojás, 4 teáskanál só, víz, 50 dkg liszt, 20 dkg füstölt szalonna, 30 dkg juhtúró, 4 evőkanál tejföl, 3 nagy kanál sertészsír.
A pörkölthöz a vöröshagymát felaprítjuk, bő zsíron üvegesre pároljuk. A paprikát, paradicsomot felvágjuk. A hagymás zsírra ráborítjuk a birkahúst, és fehéredésig sütjük. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, majd fűszerezzük babérlevéllel, zúzott fokhagymával, borssal, köménnyel, őrölt paprikával, valamint öt teáskanál sóval. Másfél deci vízzel felöntve főzzük másfél óráig, vagy amíg a hús megpuhul. Ezután mehet bele a vörösbor. Ezzel összeforraljuk, és a pörköltünk elkészült.
A szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben ropogósra sütjük, és kiszedjük a zsírból.
A juhtúrót tejföllel és zsírral összemelegítjük.
A haluskához lereszeljük a krumplit, hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, sót, és annyi vizet, amivel jó állagú tésztát tudunk keverni. Ezt forró, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd szűrőkanállal a juhtúróra szedjük. Összekeverjük, tetejére szalonnapörcöket szórunk.