dió

Kanonok lepény

Kanonok lepény Hozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, 2 tojás, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja. A tepsi kikenéséhez sertészsír. A tésztára 6 púpos evőkanál baracklekvár, 5 evőkanál kristálycukor, 2 vaníliás cukor, 15 dkg darált dió. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral. A tojások sárgájával, sóval, és citromhéjjal rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett gyúródeszkán …

Kanonok lepény Tovább »

Szalalkális tészta

Szalalkális tészta Hozzávalók: (nagy adag süteményhez) 1 kg liszt, 35 dkg kristálycukor, 25 dkg sertészsír, 4 tojás, 3 dl tej, 2 dkg szalalkáli, 10 dkg dió, a sütemények összeragasztásához lekvár. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a szalalkálit, és a liszthez adagoljuk. Beleszórunk 25 dkg cukrot, hozzáütünk 3 tojást, és összegyúrjuk. …

Szalalkális tészta Tovább »

Diós pogácsa

Diós pogácsa Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg sertészsír, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája, 3-4 evőkanál tejföl (vagy tej), 1 csomag vaníliás cukor. A tepsi kikenéséhez sertészsír, a pogácsák tetejére fél diószemek, és porcukor. A lisztbe beletesszük a zsírt, a sütőport, a porcukrot, a diót, a tojás …

Diós pogácsa Tovább »

Mocskos tészta

Mocskos tészta Hozzávalók: A tésztához: 3 tojás, 50 dkg liszt, 1 evőkanál sertészsír, csipetnyi só. A töltelékhez: 20 dkg dió, 20 dkg szikkadt szilvalekvár, 7-8 evőkanál kristálycukor, 1 dl forró víz. A tepsi (vagy sütőforma) kenéséhez: zsír. A három tojást a liszttel és egy evőkanálnyi vízzel összegyúrjuk. Három cipót formázunk belőle. Ezeket egyenként 1-2 mm …

Mocskos tészta Tovább »

Almás lepény

Almás lepény Hozzávalók (2 tepsi lepényhez): 1 kg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 2 kávéskanál só, 2 teáskanál szódabikarbóna, 8 evőkanál kristálycukor, 8 dl tejföl. Az almás töltelékhez: 3 kg alma, 4 csomag vaníliás cukor, 2 dkg őrölt fahéj, 5 dkg búzadara, 10 dkg darált dió, 20 evőkanál cukor. A tepsik előkészítéséhez zsír és …

Almás lepény Tovább »

Falatos

Falatos Hozzávalók: 30 dkg liszt, csipetnyi só és cukor, 3 dkg élesztő, langyos víz. A tészta kidolgozásához liszt, a tepsihez és a falatos tetejének kenéséhez sertészsír. 15 dkg dió, ízlés szerint kristálycukor. A pirításhoz 10 dkg zsír. A sütő tepsit kizsírozzuk. Langyos vízbe kevés cukrot szórunk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet csipetnyi sóval …

Falatos Tovább »

Lábatlan

Lábatlan Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 2 tojás, két dl tejföl, 20 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna. A tetejére cukros darált dió. A tepsi előkészítéséhez sertészsír, kevés liszt. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgákat porcukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a tejfölt. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, és a tejfölös masszába vegyítjük. A tojások fehérjét kemény habbá …

Lábatlan Tovább »

Kelt rétes

Kelt rétes Hozzávalók: A rétestésztához: 6 púpos merőkanál liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál kristálycukor, 5 dkg élesztő, kb. négy dl langyos tej, 3 tojás, fél dl étolaj, a kidolgozáshoz liszt. Túró töltelékhez: 50 dkg házi túró, 3 tojás, citromhéj, 3 evőkanál kristálycukor, három dl tejföl. Dió töltelékhez: 30 dkg darált dió, 4 evőkanál kristálycukor, 1 …

Kelt rétes Tovább »